Донеси бутилки- национална кампания за разделно събиране на пластмаса
"Донеси бутилка" е кампания целяща да се превърне в решението на проблема, до навлизането на депозитната система

Проект за насърчаване на разделно събиране на отпадъците

Веднъж месечно отваряме импровизиран пункт, където гражданите могат да предадат описаните по-долу отпадъци. Тези отпадъци в последствие се предават на пунктове за изкупуване, а парите се използват за осъществяване на други каузи.

Информация за следващото събитие можете да намерите на нашата Фейсбук страница:   https://www.facebook.com/UnitedFutureNGO

Организирането на разделното събиране на отпадъци е задача на държавата. Докато тя влезе в своята роля ние имаме амбициите да създаваме условия за разделно събиране, като полагаме усилия то да бъде интересно за малки и големи. На голяма част от акциите имаме подаръци за малките ни активисти, като ги радваме с книжки, настолни игри, футболни топки и др:

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране:

ПЛАСТМАСИ:

- всякакви пластмасови бутилки- от вода, безалкохолни, бира и други;

- плътни кутии- от сладолед, храна и други;

- плътни пластмаси- легени, бидони, саксии, пластмасови мебели и други;

- найлони- дебел найлон, найлонови чували, найлон от стекове с бутилки, стреч и опаковъчно фолио;

- почистени кофички от кисело мляко(те трябва да се предадат отделно);

НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ:

- пластмаси от детски играчки, еднократни тарелки от храни;

- производствени и автомобилни пластмаси;

ДРЕХИ: тениски, блузи, панталони и други дрехи. 

Ако имате нови или хубави дрехи, можете да се свържете с нас лично, за да организираме акция в която да съберем такива дрехи за дарение към нуждаещи се. Дрехи които не са годни за употреба можете да предавате в магазини Мания и магазини H&M(там ще ви дадат ваучер за отстъпка в магазина)

ДРУГИ: малки ел уреди, изгорели Led крушки, електронна скрап(платки) и железа. Капачки и кенчета сьщо се приемат и ще бъдат предоставени на други инициативи. 

​Всеки вид отпадък трябва да бъде събран в отделни торби и чували.

В момента „ДОНЕСИ БУТИЛКА” се провежда ежемесечно в гр.Сливен, а скоро предстои стартиране в гр. Пловдив и в гр. В.Търново, а при наличие на активисти можем да стартираме и на други места. От месец ноември 2022 г акцията в гр Сливен се провеждат в рамките на проекта „СЛИВЕН РЕЦИКЛИРА”, който намери подкрепата на ЛИДЛ, БДФ и ФРГИ. Повече за проекта можете да прочетете тук(линк към Сливен рециклира)