Ще можем ли да живеем в къщичка от лего

Пластмасовите отпадъци са все по-голям проблем в световен план, който застрашава не само нашия живот, но и бъдещето на нашата планета. По-голямата част от от пластмасата, която изхвърляме всеки ден, вместо да се рециклира или изгаря в инсталации за отпадъци, се озовава в отпадъчни депа, където понякога са нужни до 1000 години за да се разгради. Установено е, че две трети от замърсяването на околната среда в световен план  е причинено от строителство.

Ето защо, ако искаме да запазим зелена планетата, която обитаваме, е необходимо строителната индустрия да инвестира все повече средства в разработването и прилагането на иновативни материали, които да намалят разрушителния ефект на използваните материали.

България за съжаление не може да се похвали с подобни стъпки, затова пък в Европа и по света вече все повече компании насочват усилия и средства именно в тази посока. Търсенето на по-екологичен и щадящ природата метод за производство на естествени строителни материали става все по-полулярно сред технологичните компании.

Еко материалите или известни още като естествените материали се характеризират със специфични свойства. Водещи са по-ниските разходи за поддръжка, нисък разход на енергия при производство, осигуряване на безопасна и здравословна среда на обитаване и др.

Тук е момента да се запознаем и с еко тухлите от промишлен коноп. Промишленият или индустриален коноп се произвежда в много страни, сред които най-големи производители са Германия, Франция и Китай. У нас отглеждането на индустриален коноп е напълно легално и е съобразено с изискванията на ЕС. Тухлите от индустриален коноп, смесени с вар и прах, действат като изолатор и влагорегулатор. Доказано е ,че с тях се работи по-лесно, отколкото с останалите материали, поради факта, че са леки и компактни. Силата и гъвкавостта на конопа допринасят за високата надежност при счупване и напукване, дори и в земетръсни зони. Еко тухлите акумулират топлината като я разпределят равномерно в цялото помещение. В резултат на това се постига приятен вътрешен климат, дори и при ниски температури навън.

Всички тези фактори осигуряват качествено различна и здравословна среда за живот. 

Глина, вар, коноп, пясък, слама – еко строителството по света изненадва с все по-голям избор на натурални материали, които не са обработени с химикали и не отделят отровни частици в мястото на обитаване.

Освен модерните еко материали, много компании в Европа и по света решават да насочат средства в оплозотворяването на вече създадените отпадъци от пластмаса. Колумбийската компания Conceptos Plásticos например разработва специална концепция за модулни сгради, които са направени от блокчета, произведени от претопени пластмасови отпадъци и гуми, от които впоследствие, по аналогия на конструктора LEGO се създават строителни блокове, греди и колони. Звучи невероятно, нали! Блоковете могат да се съединят един с друг без никакво лепило и цимент. Но това не е всичко. Авторите на проекта твърдят, че компактно жилище с 2 спални с площ 40 кв. м може да бъде построено за 5 дни за 5200 долара.

За съжаление не разполагаме с информация дали при излагане на слънцето блоковете няма да отделят опасни вещества. Затова пък е доказано, че пластмасови тухли са два пъти по-здрави от конвенционалните тухли, издържат на земетресения и са напълно водоустойчиви.

В допълнение се оказва, че пластмасовите къщи са евтини и лесни за изграждане, защото изискват много по-малко ресурси от традиционните строителни материали. Пластмасовите тухлите не само, че не изискват лепило, но и при  при себестойност с 30% по-малко от себестойността на традионната къща позволяват построяването на една къща от само 4 души за 5 дни. Помислете си само за сравнение колко месеци, а понякога и години са нужни са строежа на традиционна къща.

След всичко казано дотук излиза, че е съвсем възможно да строим домовете си по безопасен и безвреден за планетата и за нас начин, без да замърсяваме околната среда. Затова идеята да строим с конопени тухли и тухли от пластмасови оптадъци ни звучи наистина страхотно. И двата строителни материала са не само евтини, но и доказано здрави, водоустойчиви, леки и лесни за моделиране.

За съжаление обаче, все още темата за използването на еко материали и на такива, направени от рециклирана пластмаса не е особено популярна в развиваща се страна като България, където дори рециклирането на отпадъци все още се оказва сериозен проблем. За разделното изхвърляне на боклуците да не говорим. Остава само да си пожелаем използването на еко материали в строителството скоро да стане нещо напълно нормално и у нас. Както и да започнем да събираме отпадъците, които оставяме след нас в природата и да ги изхвърляме на обозначените за целта места. Не е невъзможно, нали.

- автор Михаела Радева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *